top of page

IATF 16949:2016 otomotiv kalite standardı nedir?

Güncelleme tarihi: 9 Oca

Otomotiv Endüstrisine özel Kalite Yönetim Sistemleri standardı olan IATF 16949:2016, Otomotiv Endüstrisinin yüksek kalite beklentilerini karşılamak amacıyla otomobil üreticileri ve otomobil üreticilerine malzeme/ parça üreten ve servis sağlayan tedarikçileri için hazırlanmış bir kalite standardıdır.   

IATF 16949:2016 kalite standardı nedir, AIAG-Uluslararası Otomotiv Çalışma Grubu tarafından hazırlanmıştır.

Uluslararası Otomotiv Çalışma Grubu;

BMW Grup,  Ford Motor Şirketi, Geely Holding Grup, General Motors, IVECO Grup, Jaguar Land Rover (JLR) Limited, Mercedes-Benz Grup AG, Renault Grup, Stellantis (eski FCA), Stellantis (eski PSA), Volkswagen AG, Volvo Grup,

 Ek olarak, ilgili ülkelerin Otomotiv ticaret kuruluşlarının- AIAG (A.B.D), ANFIA (İtalya), FIEV (Fransa), SMMT (İngiltere) ve VDA (Almanya)- desteği ile oluşturulmuştur.

 

IATF 16949:2016 sertifikasyonu, kimler sertifika almalı;

Ulusal ya da uluslarasın ölçekteki otomotiv üreticileri tedarikçilerini seçerken IATF 16949:2016 sertifikasyonunu bir ön koşul haline getirmişlerdir. Bu nedenle otomotiv üreticisi tedarik zincirinde çalışan her kuruluş için sertifikasyon zorunlu hale gelmiştir. IATF 16949:2016 Standardı ;

Binek araçlar, hafif ticari araçlar, ağır kamyonlar, otobüsler ve motosikletler için gömülü yazılım içeren bileşenler, aksesuarlar ve servis parçaları dahil olmak üzere tüm parça/ bileşen tedarikçileri için geçerlidir.

Aksi -müşteri özel isteği- belirtilmediği sürece, Endüstriyel, tarımsal veya eğlence amaçlı araçlar (madencilik, ormancılık, inşaat vb.) için geçerli değildir

 

ISO 9001:2015 sertifikasyonu;

IATF 16949:2016, seri üretim beklentileri yada orijinal yedek parça beklentileri gibi esas olarak otomotiv endüstrisi ile ilgili beklentileri dile getirir. Öte yandan ISO 9001:2015 standardının tüm bölümlerine atıfta bulunarak, bu standardı gerekliliklerini kabul eder ve onaylar.

Bu itibarla, IATF 16949:2016 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi Standardı tek başına bir KYS standardı olarak değerlendirilemez ancak ISO 9001:2015 standardının tamamlayıcısı olarak anlaşılmalı ve birlikte kullanılmalıdır.

Bu nedenle, uygulanması ve belgelendirilmesi amacıyla Kuruluş Kalite Yönetim Sisteminin her iki standardın da gerekliliklerini karşılaması gerekir; IATF 16949:2016 ve ISO 9001:2015 standartları. Yani şirketlerin ve tedarikçilerinin her iki standartta da sertifikalandırılması gerekiyor.


 IATF 16949:2016 KYS, PUKO döngüsü
IATF 16949:2016 KYS maddeleri

 

Standardın 1-2-3 bölümleri Kapsam, Terimler & Tanımlar ve Genel Gereklilikleri açıklamaktadır.

IATF 16949:2106 Standardı, Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al döngüsünü temel almakta ve Standardın gereklilikleri 4-10 maddelerde açıklanmaktadır.   

 

Bölüm 4: Kuruluşun bağlamı - Bu, Kalite Yönetim Sistemi (KYS) ile ilgili iç ve dış ilgili tarafları ve gerekli kapsam ve süreçlerin belirlenmesi de dahil olmak üzere, KYS'yi tasarlarken kuruluşun dikkate alması gereken konuları kapsar.

Bölüm 5: Liderlik – Standardın bu maddesi, kuruluş liderlerinin KYS performansından sorumlu olmasını ve kurumsal sorumluluğun ve kalite politikasının tanımlanması da dahil olmak üzere liderlik ve bağlılık sergilemesini gerektirir. Liderlerin sisteme dahil olması ve sistem gereksinimlerinin iletilmesi gerekmektedir.

Bölüm 6: Planlama – Otomotiv endüstrisi, üretimde kalite sorunlarını önlemek için risk temelli düşünme ve sağlam planlama konusunda uzun bir geçmişe sahiptir. Bu madde, kuruluşun riskleri ve fırsatları ele almasını ve önleyici eylemleri uygulamaya koymasını (gereklilik yakın zamanda ISO 9001:2015'ten çıkarılmıştır), acil durum planları üretmesini, kalite hedefleri ve bunlara ulaşmak için planlar geliştirmesini gerektirir.

Bölüm 7: Destek – Burada IATF 16949, etkili bir KYS için gerekli olan kuruluşun kaynaklarını ve destekleyici süreçlerini yönetmeye yönelik gereklilikleri tanıtmaktadır. Tesis ve tesisler, insanlar ve onların yeterlilikleri, çalışma ortamı (ISO 45001 sertifikasyonu seçeneği dahil), izleme ve ölçme kaynakları (Ölçüm Sistemleri Analizi (MSA) ve laboratuvar akreditasyonu dahil), farkındalık, motivasyon ve yetkilendirme ve mühendislik speklerini de kapsıysan Dokümante edilmiş bilgiler.

Bölüm 8: Operasyon – IATF 16949, Operasyonların tüm yönlerini kapsar ve müşteri iletişimlerini, tasarım ve geliştirmeyi (APQP ve/veya VDA-RGA'ya referans dahil) yönetmek için ek gereksinimleri ve tasarım süreci ve ilgili kişiler için önemli ek gereksinimleri içerir. APQP'ye gelince, IATF 16949 tasarım ve geliştirmeyi üretim süreci tasarımı alanlarına kadar genişletiyor. Tedarikçiler için önemli ek kontroller mevcuttur ve üretim ve hizmet sunumuna ilişkin madde 8.5, kontrol planları, standartlaştırılmış çalışma ve toplam önleyici bakım (yalın üretimin kalbinde yer alan) ile ilgili bölümleri içermektedir. Madde 8.7, yeniden işleme ve onarımın kontrolüne ilişkin sıkı gereksinimleri ve müşterilerin yeniden işleme ve onarım kararlarına dahil edilmesi ihtiyacını kapsar.

Bölüm 9: Performans değerlendirmesi - Bu bölümde IATF 16949, kuruluşların tüm üretim süreçleri üzerinde süreç çalışmaları yapmasını ve SPC dahil istatistiksel araçları kullanmasını gerektirir. Bu maddede Proses Arıza Modları ve Etkileri Analizine (PFMEA) olan ihtiyaç güçlendirilmiştir. IATF 16949, müşteri memnuniyeti, iç denetimler ve yönetimin incelemesi için başka özel gereksinimler sunar.

Bölüm 10: İyileştirme – IATF 16949'un son bölümü, sorun çözme, hata önleme, garanti yönetimi ve saha arızalarının araştırılması da dahil olmak üzere sürekli iyileştirmeye yönelik ek gereksinimleri özetlemektedir.


Comments


bottom of page